'Fantoom figuur' van de hand bij syndroom van Down!
In 1963 presenteerde L.S. Penrose het eerste 'fantoom figuur' dat de typische kenmerken van de hand bij het syndroom van Down beschrijft. Meer gedetaileerde 'fantoom figuren' werden later gepresenteerd door Schaumann & Alter (1976), en Rodewald (1981). In 2010 is nu een meer gedetaileerde 'fantoom figuur' update beschikbaar - welke maar liefst 27 typische kenmerken van de hand bij het syndroom van Down beschrijft!
Wat zijn de meest voorkomende hand karakteristieken bij het syndroom van Down?
HAND LIJNEN:
Een veel voorkomend kenmerk betreft de zogenaamde 'simiaanlijn'; maar ook de minder bekende Sydney lijn wordt vaak aangetroffen.
DERMATOGLYFEN:
Hierbij moet vooral worden geled of hypothenar van de hand palm (in handlezen ook wel bekend als: de 'maan heuvel'); meestal worden in deze zone van de hand een grote 'ulnaire lus' aangetroffen, in combinatie met een hoog gepositioneerde palmaire axiale triradius.
HAND VORM:
Korte vingers (duim en pink zijn meestal abnormaal kort) + een vierkante hand palm.
PS: De author van het nieuwe 'fantoom figuur' voor het Down syndroom heeft een specifieke richtlijn beschreven waarin wordt vermeld dat bij all gevallen van het syndroom van Down bepaalde combinaties tussen de 27 kenmerken worden aangetroffen bij zowel de vingers als de hand palm!
Meer details zijn beschikbaar via:
Hoe de simiaanlijn kan worden gebruikt als diagnostische marker voor het syndroom van Down!
Foto: voorbeeld van een baby hand bij Down syndroom.
