Eerder deze maand hebben Britse onderzoekers nieuw onderzoek gepubliceerd waarbij een verband wordt aangetoond tussen de (relatieve) lengte van de wijsvinger & de kans op het ontstaan van prostaatkanker. Bij mannen met een wijsvinger die langer is dan de ringvinger blijkt de kans 33% minder groot.
Veelal worden dergelijke onderzoeken als 'onzin' omschreven (in eerste instantie veelal door de associatie met de klassieke handlijnkunde) - waarbij het belangrijkste argument meestal wordt gericht op het feit dat het meestal relatief kleine onzoekspopulaties betreft, waarbij statistisch gezien de resultaten meestal niet sterk genoeg zijn om op individuen te kunnen worden toegepast.
Echter het Britse onderzoek betreft een studie waarbij de handen van maar liefst 1.524 prostaatkanker patienten werden onderzocht, welke zijn vergeleken met een controle groep van 3.044 mannen.
Hierbij kan tevens worden opgemerkt dat prof. John Manning in zijn tweede boek 'Het Vinger Boek' uitgebreid is ingegaan op het (waarschijnlijke) verband tussen de '2D:4D digit ratio' en prostaatkanker - zijn complexe theorie luidt ongeveer dat glutamine ketens een rol spelen bij de gevoeligheid van hormoon receptoren, welke op hun beurt een rol spelen bij de activatie van testosteron in het lichaam:
"...The various forms of the androgen receptor have important consequences for our health and behaviour. For example, African-American men have shorter glutamine chains (high sensitivity to testosterone) than white men. Short glutamine chains are associated with an increased susceptibility to prostate cancer, and this may in part explain why the incidence of prostate cancer is higher in African-Americans than in white Americans. ..."
Kortom, er lijkt sprake te zijn van een driehoeks-relatie tussen: 1) het hoge percentage van prostaatkanker bij Amerikanen met een Afrikaanse afkomst, 2) de lengte van de glutamine ketens, en 3) de lengte verhouding tussen de vingers: betreffende de wijsvinger en de ringvinger.
Het belang van dit onderzoek kan worden herkend in enerzijds het feit dat er rondom het nut van preventief screenen (d.m.v. een bloedtest) voor prostaatkanker nog steeds veel verwarring bestaat, terwijl anderzijds prostaatkanker wel bekend staat als de no.1 doodsoorzaak door kanker bij mannen (zie plaatje).
De Britse onderzoekers speculeren daarom nu over over een aanvullende practische toepassing van het vinger lengte onderzoek bij het screenen van prostaatkanker!
GERELATEERDE ARTIKELEN:
• Meer vinger lengte studies
